Column Jan Bessembinders, VNO-NCW

“Een grote uitdaging de komende jaren wordt wat mij betreft de negatieve beeldvorming rond de chemie,” schrijft Jan Bessembinders in zijn gastcolumn. “Chemie en chemische innovatie hebben een duidelijke functie en kunnen juist in crisistijd een innovatieve rol vervullen.” Sinds 1 juli 2020 is hij beleidssecretaris milieu en circulaire economie bij VNO-NCW en MKB Nederland. Hij schreef een gastcolumn in Verf & Inkt Magazine.

Vraag een buitenstaander wat hij of zij denkt bij het horen van de term chemie en je krijgt als antwoord: “Bah, vies, gevaarlijk!” Dit is jammer maar ook te kort door de bocht. Natuurlijk zijn er chemische stoffen die je liever niet dagelijks om je heen hebt. Maar deze stoffen zijn wel essentieel om producten bijvoorbeeld sterker te maken of vuil- en waterafstotend. Chemie en chemische innovatie hebben een duidelijke functie en kunnen juist in crisistijd een innovatieve rol vervullen. Denk bijvoorbeeld aan antibacteriële coatings op medische kleding en plexiglas rondom kassa’s en balies om mogelijke besmetting met het coronavirus te voorkomen. Of aan het coaten van windmolenwieken om deze te beschermen tegen slijtage en vuilaanhechting. 

Het is niet voor niets dat de Chemicals Strategy for Sustainability start met de volgende zin: “Chemische stoffen (…) spelen een fundamentele rol (…), aangezien zij voorkomen in vrijwel elk hulpmiddel dat we gebruiken om ons welzijn te waarborgen, onze gezondheid en veiligheid te beschermen en door middel van innovatie nieuwe uitdagingen aan te gaan.” En uitdagingen zijn er genoeg. Ik heb er zin in om deze samen met de leden van de VVVF aan te gaan.