Interview met Jan Jonker, hoogleraar duurzaam ondernemen

De verf- en drukinktindustrie moet de komende jaren verder verduurzamen en invulling geven aan de circulaire economie, stellen de Europese Commissie en de Nederlandse overheid. Ook de sector zelf vindt het belangrijk om dit te doen. Maar hoe doe je dat? En waar hebben we het eigenlijk over? Dat weet Jan Jonker, hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. "Een circulaire economie is er bij lang na nog niet. Het is vooralsnog veel meer een mooie belofte."

"Ruim 25 jaar houd ik mij met het onderwerp duurzaam ondernemen bezig, en sinds een paar jaar ook met de circulaire economie en circulariteit", vertelt Jan Jonker (1954), bedrijfskundige en hoogleraar duurzaam ondernemen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij schreef mee aan en redigeerde ruim 25 boeken over deze onderwerpen. "Als ik straks afscheid neem als hoogleraar, ben ik blij dat deze onderwerpen nu zowel in het bedrijfsleven als in de politiek hoog op de agenda staan. Ik ken geen sector die er niet mee bezig is. Ook de verf- en drukinktindustrie. Tegelijkertijd is het een verwarrend debat, met tientallen definities en veel onduidelijkheden. Daarom is het goed om eerst eens te bepalen waar wij het nu precies over hebben als we praten over duurzaam ondernemen en de circulaire economie."

Wanneer het over verduurzaming gaat, onderscheidt hij drie debatten. Het eerste debat gaat over het radicaal verminderen, bijvoorbeeld van het energie- en grondstoffenverbruik. Daaronder ligt het substitutiedebat, zoals het vervangen van kolen en gas door zonne- en windenergie. Het derde debat gaat over circulariteit en de circulaire economie. Maar wat houden de termen in het laatste debat in?

Aan het woord in Verf & Inkt Magazine # 51 is Jan Jonker Hoogleraar Duurzaam Ondernemen. Hij legt een het interview uit waarom het ontwerp essentieel is, ondergronden bescherming nodig hebben, de samenwerking met andere partijen belangrijk is en de circulaire economie nog ver weg is.