Interview met OnderhoudNL-directeur Okke Spruijt

Schilderbedrijven draaien een mooie omzet. En dat blijft voorlopig ook zo, voorspelt Okke Spruijt, directeur van OnderhoudNL. Als specialist in monumentenzorg of staalonderhoud, maar zeker ook als breed opgeleide onderhoudsman of – vrouw. “De markt innoveert altijd. Je moet nieuwe technieken en trends verwelkomen.”

Directeur Okke Spruijt twijfelt er niet aan: ondernemersvereniging Koninklijke OnderhoudNL wortelt in de middeleeuwse schilder gilden. Hij kan het niet zwart-op-wit aantonen –de archieven gaan ‘slechts’ terug tot 1880-maar Spruijt vindt het “méér dan logisch” dat schilders zich van toen tot nu verenigden. “Een schilder is een vakman, net als de slager of timmerman. Die verenigen zich om kwaliteit te borgen.” Het hedendaagse ‘gilde’ is breder dan het schildersvak zoals de naam OnderhoudNL zegt. Onder de ruim 2000 aangesloten bedrijven zijn zo’n 1150 schilderbedrijven, daarnaast restauratiebedrijven, glaszetbedrijven en totaal onderhoudsbedrijven. De leden werken voor woningcorporaties, verenigingen van eigenaren, de overheid, maar ook voor de industrie en particulieren. En dat gaat uitstekend. “2018 was economisch gezien een topjaar”, aldus Spruijt. “2,4 procent groei, het hoogste percentage sinds 2007.”

En de toekomst ziet er eveneens rooskleurig uit, stelt Spruijt. Dat komt omdat Nederland voor de “enorme opdracht” staat om alle woningen en kantoren voor 2050 klimaatneutraal te maken, maar ook omdat Nederland een land is van historie. Denk aan de Amsterdamse grachtenhuizen, maar ook aan steden als Maastricht, Leiden, Deventer of Groningen. Overal staan historische panden en statige monumenten die we willen behouden. Spruijt: “Er was veel lof voor de kleurstellingen van het heropende Rijksmuseum die gaan terug op het oorspronkelijke ontwerp van Pieter Cuypers. Daarvoor doken specialisten in de archieven voor kleuronderzoek, onder andere leden van OnderhoudNL.”

Okke Spruijt geeft in Verf & Inkt Magazine #53 zijn blik op de toekomst, vluchtelingen en het milieulabel schilderproject.