"Ik controleer de schilders"

Edwin Bosch is verfinspecteur en teamleider bij Hempel (Netherlands) in Schiedam

“Als verfinspecteur geef ik advies, beantwoord ik technische vragen en doe ik inspecties van marine coatings, bijvoorbeeld schepen en boorplatforms, en protective coatings, bijvoorbeeld fabrieken, infrastructurele projecten en opslagtanks. Hempel levert coatings, maar brengt ze zelf niet aan. Ik controleer of de schilders het verfsysteem conform onze specificaties aanbrengen en volgens de gestelde ISO-normen en NORSOK-standaarden werken.

Het kan een korte inspectie zijn om te bepalen of een object de juiste voorbehandeling heeft gehad, zoals schuren, voorbehandeling met pneumatisch gereedschap of stralen. Ook check ik of de lasnaden vlak en schoon zijn en er geen brandvlekken meer zitten als gevolg van las- of slijpwerkzaamheden. Bij grotere projecten ben ik veel langer op de werkvloer aanwezig voor allerlei controles, die vooraf in de specificaties of in een inspectieplan zijn bepaald.

Met veel schilders bouw je een band op. Voor aanvang van het schilderwerk bespreek ik de specificaties met de voorman en neem ik condities als temperatuur en vochtigheid op. De droog- en overschildertijd zijn immers erg weersafhankelijk en hebben ook met de laagdikte en soort verfsysteem te maken. Vaak worden twee-componentenproducten gebruikt. Ik zie erop toe dat de schilders die op de juiste manier, in de juiste verhoudingen mixen. Maar bijvoorbeeld ook of ze de juiste thinner en spuitnozzle gebruiken. Als ik aspecten constateer die niet conform of tegen mijn advies in zijn gedaan (zoals te snel een tweede laag gezet), probeer ik het probleem te ondervangen, rapporteer ik het en overleg met de klant.

Sinds vorig jaar ben ik ook teamleider en daarmee aanspreekpunt voor de vier andere inspecteurs. Ik zit hier van ons team het langst, sinds 1997. Ik solliciteerde op een advertentie in het AD, kende het bedrijf alleen van papier. Ik was daarvoor namelijk een paar jaar douaneambtenaar, saai werk, en had weleens inklaringsdocumenten van Hempel voorbij zien komen.

Na de mavo ging ik naar het Haven en Vervoers College in Rotterdam en daarna deed ik nog mbo-administratie. Niets met verf dus. Dat kwam pas toen ik na mijn diensttijd compagnon in een schildersbedrijf werd. Daar ben ik na een paar jaar uit gestapt. Bij Hempel ben ik intern opgeleid tot junior en later tot senior coatinginspecteur, FROSIO gecertificeerd. Het is een dynamisch bedrijf, waar je veel kansen krijgt om door te leren en te groeien.

De variatie in mijn werkzaamheden vind ik heel leuk: elk project staat weer op zich. Ik ga nu twee schepen inspecteren in de haven van Antwerpen. Ik vind het fijn veel onderweg te zijn. Dankzij mijn werk heb ik heel veel van de wereld gezien, onder andere Australië, Panama, Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Ik ben weleens voor drie maanden in Vietnam geweest, voor een klant in zwaar zeetransport, zoals booreilanden.

Ik was betrokken bij de inspecties van de coatingwerkzaamheden aan De Hef in Rotterdam. Zo’n project is een visitekaartje voor ons. En als ik zie hoe netjes in de verf het ss Rotterdam (tot hotel omgebouwd stoomschip – red.) er na tien jaar nog bij ligt, voel ik me trots. Destijds heb ik in Cádiz (Spanje) de inspecties gedaan, waar het schip met onze coating zijn originele kleuren terugkreeg.

Ik geloof niet dat ik dit werk nog tien jaar doe. De werktijden zijn onregelmatig, ook in het weekend, en lichamelijk is het soms best zwaar. Ballasttanks van schepen zijn soms zo klein dat je er kruipend doorheen moet. Ik kan me voorstellen dat ik uiteindelijk meer naar de binnendienst ga, met hier en daar een inspectie.”

Hoe ziet Edwins werkdag eruit?

“Meestal ga ik gelijk vanaf huis naar de klanten, niet eerst naar kantoor in Schiedam. Officieel begint mijn werkdag om half acht, maar onze klanten hebben liever dat je er eerder bent. En als ik naar Duinkerken moet, zit ik ook al om vijf uur in de auto. Rapportages maak ik op locatie of ’s avonds thuis. Een kop koffie drink ik met de schilders en m’n boterhammen eet ik in de auto. De meeste schildersbedrijven stoppen om half vier. Sommige bedrijven werken in twee shifts en gaan door tot elf uur ’s avonds. Dan blijf ik nog even als de tweede ploeg start en ben ik pas na zevenen thuis, of ik moet er ’s avonds laat nog een inspectie doen.”