Gebruik van verf

Een kwalitatief goede verf is nog geen garantie voor een goed eindresultaat. Dat is ook afhankelijk van de omstandigheden en de wijze waarop het product wordt aangebracht. Schilderen is handwerk waarin nauwkeurigheid erg belangrijk is. De ‘finishing touch’, dat is waar schilders en industriële lakverwerkers voor zorgen. Met goed schilderwerk ziet alles er mooier uit en wat goed in de verf zit, verroest, verrot of vergaat niet.

Welk product moet ik kiezen?

Om te zorgen voor het beste resultaat is het belangrijk het juiste product te kiezen. Denk in ieder geval aan de volgende aspecten:

  • Welke materialen wil je behandelen?
  • Hoe ziet het oppervlak eruit (glad, ruw, poreus, gelakt)?
  • Welke voorbehandelingen zijn eventueel noodzakelijk (ontvetten, opschuren)?
  • Moet het product een functionele of decoratieve werking hebben?
  • In hoeverre is een korte dan wel lange droogtijd vereist?
  • Welke eisen worden aan de producten gesteld, zoals: soort belasting; bestandheid tegen warmte, chemicaliën, oplosmiddel, vocht; bestandheid tegen weersinvloeden; flexibiliteit, hardheid, glans.

Hoe kan ik het product het beste aanbrengen?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak in ieder geval de ondergrond goed schoon en geschikt voor het aanbrengen van de verf. Breng daarna de verf aan met een kwast, roller of spuit. Soms is het nodig meerdere lagen aan te brengen. Laat de verf vervolgens goed drogen. 

Het drogen van een verf vindt op verschillende manieren plaats. De meest eenvoudige manier is door het verdampen van het oplosmiddel. Een andere manier is met behulp van zuurstof uit de lucht (oxidatie). Voorbeelden hiervan zijn lijnolieverven en alkydharsverven. Hierbij wordt altijd een katalysator, ook wel siccatief genoemd, toegepast om de droogtijd te versnellen. Zonder siccatief kan het weken duren voordat een verflaag droog is. Er zijn ook zogenaamde tweecomponenten verven, een voorbeeld hiervan is een autoreparatielak. Die verven drogen door het toevoegen van een verharder aan de basisverf.

Veilig klussen

Professionele schilders en applicateurs zijn opgeleid om de klus op veilige en milieuvriendelijke wijze te klaren. Dat geldt niet voor consumenten, ook al is een goede voorbereiding voor hen ook van belang. Of je nu grootscheeps gaat verbouwen of een kleine reparatie uitvoert, waar moet je op letten als je milieuvriendelijk en veilig wilt klussen?

Als je zelf gaat klussen, is het handig zijn het stappenplan van VeiligheidNL te lezen. Bij de voorbereiding is het ook belangrijk om de informatie op de verpakking goed te lezen en te kijken wat de gevaarsymbolen betekenen. Breng het product aan volgens de gebruiksvoorschriften.
Alvast een paar tips om ongelukken te voorkomen:

  • Lees het etiket; volg de gebruiksaanwijzing en de voorzorgsmaatregelen.
  • Sluit alle verfproducten zo goed mogelijk af; ook als je even koffie drinkt.
  • Plaats en bewaar de verfproducten altijd buiten het bereik van kinderen (of gebruik een kinderslot).

Wat als er toch iets is misgegaan? Bel dan onmiddellijk de huisarts of ga direct naar de Spoedeisende Hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis en neem het product mee.

Professional of consument

Het maakt natuurlijk verschil of je één keer schildert in de zoveel tijd of dagelijks werkt met deze producten. Professionele schilders en applicateurs moeten daarom extra voorzorgsmaatregelen. Via de website VeiligmetVerf kunnen zij veiligheids- en gezondheidsinformatie raadplegen en veiligheidsinformatiebladen (VIB’s) van verschillende producten downloaden.