Gebruik van verf

Een kwalitatief goede verf is nog geen garantie voor een goed eindresultaat. Dat is ook afhankelijk van de omstandigheden en de wijze waarop het product wordt aangebracht. Schilderen is handwerk waarin nauwkeurigheid erg belangrijk is. De ‘finishing touch’, dat is waar schilders en industriële lakverwerkers voor zorgen. Want zeg nou zelf, met goed schilderwerk ziet alles er mooier uit. En nog belangrijker, wat goed in de verf zit, verroest, verrot of vergaat niet.

Welk product moet ik kiezen?

Om te zorgen voor het beste eindresultaat is het belangrijk om het juiste product te kiezen. Maar hoe doe je dat? Er zijn een aantal aspecten die van belang zijn voor de keuze van de juiste verf:

 • Welke materialen wil je behandelen?
 • Hoe ziet het oppervlak eruit (glad, ruw, poreus, gelakt)?
 • Welke voorbehandelingen zijn eventueel noodzakelijk (ontvetten, opschuren)?
 • Moet het product een functionele of decoratieve werking hebben?
 • In hoeverre is een korte dan wel lange droogtijd vereist?
 • Welke eisen worden aan de producten gesteld, zoals: soort belasting; bestandheid tegen warmte, chemicaliën, oplosmiddel, vocht; bestandheid tegen weersinvloeden; flexibiliteit, hardheid, glans.

Vind je het lastig om zelf een keuze te maken? Raadpleeg dan een verkoopmedewerker bij de verfleverancier. Zij kunnen advies geven welk product geschikt is en hoe je het beste het product kunt aanbrengen.

Hoe kan ik het product het beste aanbrengen?

Het product is gekozen, nu aan de slag! Maar wat is de beste aanpak? Bereid je in ieder geval goed voor, dat levert het beste resultaat op en het verkleint de kans op ongelukken. Belangrijke stappen voor een goed resultaat zijn:

 1. Maak de ondergrond schoon en geschikt voor het aanbrengen.
 2. Breng de verf aan, met bijvoorbeeld een kwast of spuit.
 3. Laat de verf voldoende drogen.

Soms is het nodig meerdere lagen aan te brengen.

Droogtechnieken

Het drogen van een verf vindt op verschillende manieren plaats. De meest eenvoudige manier is door het verdampen van het oplosmiddel. Een andere manier is met behulp van zuurstof uit de lucht (oxidatie). Voorbeelden hiervan zijn lijnolieverven en alkydharsverven. Hierbij wordt altijd een katalysator, ook wel siccatief genoemd, toegepast om de droogtijd te versnellen. Zonder siccatief kan het weken duren voordat een verflaag droog is. Er zijn ook zogenaamde tweecomponenten verven, een voorbeeld hiervan is een autoreparatielak. Die verven drogen door het toevoegen van een verharder aan de basisverf.

Veilig klussen

Professionele schilders en applicateurs zijn opgeleid om de klus op veilige en milieuvriendelijke wijze te klaren. Dat geldt niet voor consumenten, ook al is een goede voorbereiding voor hen ook van belang. Of je nu grootscheeps gaat verbouwen of een kleine reparatie uitvoert, waar moet je op letten als je milieuvriendelijk en veilig wilt klussen?

Als je zelf wilt gaan klussen, kan het handig zijn eerst het stappenplan van VeiligheidNL te lezen. Bij de voorbereiding is het ook belangrijk om de informatie op de verpakking goed te lezen en te kijken wat de gevaarsymbolen betekenen. Breng het product aan volgens de gebruiksvoorschriften.

In de bouwmarkt kan je kiezen uit talloze materialen. Als je hier meer over wilt weten, lees dan de informatie over klussen op de website van Milieucentraal.

Alvast een paar tips om ongelukken te voorkomen:

 • Lees het etiket; volg de gebruiksaanwijzing en de voorzorgsmaatregelen.
 • Sluit alle verfproducten zo goed mogelijk af; ook als je even koffie drinkt.
 • Plaats en bewaar de verfproducten altijd buiten het bereik van kinderen (of gebruik een kinderslot).

Wat moet je doen als er toch iets is misgegaan? Bel onmiddellijk de huisarts of ga direct naar de Spoedeisende Hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Neem het product mee.
Twijfel je over de risico's van een product of weet je niet hoe je ermee om moet gaan? Vraag dan de leverancier of fabrikant naar meer informatie.

Professional of consument

Het maakt natuurlijk wel uit of je één keer schildert in de zoveel tijd of dagelijks werkt met deze producten. Professionele schilders en applicateurs moeten daarom extra voorzorgsmaatregelen. Via de website VeiligmetVerf kunnen zij veiligheids- en gezondheidsinformatie raadplegen en veiligheidsinformatiebladen (VIB’s) van verschillende producten downloaden.

Garantie op schilderwerk

 

Een zakelijke opdrachtgever kan op twee manieren komen tot een garantiecontract voor een schilderproject.

 1. De eerste manier is dat de opdrachtgever contact opneemt met een (bij voorkeur door VVVF-lid) verffabrikant of (bij voorkeur OnderhoudNL-lid) schildersbedrijf. De opdrachtgever vraagt dan naar een ‘drie-partijen-garantie voor een periode van 5 jaar aflopend’. Hierbij stemmen de drie partijen - verffabrikant, schildersbedrijf en opdrachtgever - gezamenlijk in om een garantie op te stellen voor het te schilderen object voor een periode van 5 jaar aflopend. De garantie heeft betrekking op het verfproduct maar ook op de uitvoering van het aanbrengen van de verf door het schildersbedrijf.
 2. De tweede manier is dat de opdrachtgever contact opneemt met de verffabrikant van een merkproduct en vrijblijvend vraagt naar een technisch advies. Het technische advies dient dan als basis waarmee de verffabrikant later een garantiecontract kan gaan opstellen. Afhankelijk van de specifieke wensen zal de fabrikant een advies op maat maken over het verfsysteem en de uitvoering van de applicatie.

Klik hier voor een lijst van VVVF-erkende verffabrikanten en importeurs.