SUMI maakt ketencommunicatie over veilig werken eenvoudiger

Vorig jaar lanceerde CEPE, de Europese brancheorganisatie voor de verf- en drukinktindustrie, zeventien informatiebladen met informatie over het veilig gebruik van mengsels per toepassingsgroep. Deze zijn nu vertaald. Vier betrokkenen vertellen in Verf&Inkt Magazine hoe de sector professionele afnemers informeert over veilig en gezond gebruik van hun producten.

SUMI staat voor Safe Use of Mixtures Information. Het bevat informatie over praktische zaken als handschoenen, brillen, mondkapje en ventilatie. Het is geen werkplekinstructiekaart (WIK), maar het komt wel dicht in de buurt. Op basis van een SUMI kan een afnemer relatief eenvoudig een WIK opstellen en medewerkers informeren over risico's en beschermingsmaatregelen. Het is belangrijk deze informatie te lezen.

Service
"Het is niet wettelijk verplicht een SUMI mee te sturen, maar een vrijwillige manier om de informatie over te dragen die je volgens REACH-artikel 31 moet verstrekken. We gaan de leden helpen hoe ze de SUMI's en SWED's kunnen selecteren en gebruiken", zegt Jolanda Neeft, senior adviseur Regulatory Affairs bij de VVVF. "Dat kost tijd, net als het proces om de eindgebruikers bekend te maken met dit hulpmiddel om veilig en gezond te werken met verf en inkt."
Na de zomer beginnen de trainingen. Alle documenten komen na de trainingen op www.VeiligmetVerf.nl te staan.

Lees verder VERF&INKT#46